SMK zrejme zmení názov, logo a možno aj predsedu

21.04.2012 Bratislava

Bratislava 21. apríla (TASR) - Predsedom mimoparlamentnej strany SMK aj po dnešku ostáva József Berényi. O dôvere šéfovi strany dnes rozhodli členovia Republikovej rady strany na jeho vlastný podnet v pomere hlasov 51 proti 13. Jeho mandát však platí len do snemu strany, ktorý by sa mal konať koncom roka. Či sa bude Berényi vtedy opäť uchádzať o svoj post, sa podľa vlastných slov ešte nerozhodol. Strana po neúspechu v marcových parlamentných voľbách pripravuje modernizáciu. Jej bývalý šéf Pál Csáky hovorí, že meniť by sa mali stanovy strany a zrejme aj názov i logo.

"Všetky štruktúry, všetky vnútorné pomery v SMK, vrátane stanov, boli kreované na veľkú stranu a na stabilnú stranu, to znamená, aby to bolo všetko stabilizujúce pre staré kádre. My však vidíme, že zhruba tretina našich základných organizácií nie je aktívna, respektíve je nefunkčná," poznamenal Csáky. Sám dnes vyslovil dôveru súčasnému šéfovi strany, no nevylúčil ani to, že by sa mohol na sneme uchádzať o jeho stoličku. Podľa neho by strana mohla schváliť nový názov už na svojom kongrese v septembri. Takýto redizajn podľa vlastných slov pripravoval ešte v časoch, keď bol predsedom strany, po tom, ako však strana ostala za bránami parlamentu, musela riešiť iné priority.

Hoci sa SMK nedostala do Národnej rady SR, členovia strany poukazujú, že voličov na rozdiel od mnohých pravicových strán nestratila. Do budúcnosti preto plánuje stavať svoj úspech na tejto pevnej základni voličov. Do ďalších volieb chce zmobilizovať voličov aj tak, že bude poukazovať na nedostatky vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Berényi pritom napríklad už teraz poukazuje, že sociálni demokrati porušili avizovaný status quo vo vzťahu k menšinám, keď sa rozhodli neobsadiť funkciu podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny. "To bola významná inštitúcia, aj keď v poslednom čase nefungovala tak, ako sme si to predstavovali," poznamenal Berényi. Vládu tiež vyzýva, aby urýchlene zaujala stanovisko k situácii v komárňanských lodeniciach i Samsungu v Galante.
 

Vyberte región